інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Олена Берегова – стипендіатка Програми NCN для України!
Травень 12, 2022

На початку травня NCN (Національний науковий центр, Польща) оголосив результати спеціальної грантової програми, орієнтованої на вчених, які рятуються від війни. У цій сесії Польща прийме 38 жінок і 13 чоловіків з Києва, Харкова, Львова та інших міст України. Вони працюватимуть у польських дослідницьких центрах.

Спеціальна програма Національного наукового центру орієнтована на українських вчених, а також на будь-яких інших дослідників, незалежно від громадянства, які шукали або шукатимуть притулку в Польщі після російської агресії. Національний науковий центр фінансуватиме їхнє річне перебування в польських академічних та наукових установах, забезпечуючи фінансування заробітної плати та витрат на дослідження. Програма охоплює як фундаментальні, так і прикладні дослідження.

 

 

«Метою мого наукового проекту є розширення діалогу культур між Україною та Польщею у сфері музикознавства та, ширше, гуманітарних наук, а також подальша інтеграція України в європейське наукове співтовариство», – каже професор Олена Берегова з Інституту культурології Національної академії мистецтв України. Дослідниця – музикознавець, журналіст, педагог; також є членом Національної спілки композиторів України. Її інтереси зосереджені на польсько-українських відносинах у сфері музики та музикознавства. Неодноразово брала участь у конференціях, організованих дослідниками музикознавства з різних регіонів Польщі, була співорганізатором Міжнародного наукового симпозіуму / Międzynarodowe sympozjum naukowe «Україна – Польща: діалог культур / Ukraina – Polska: dialog kultur» (19–21 квітня / kwietnia 2018 р.), що відбувся в Києві (інформація на сайті Інституту культурології НАМ України). Найближчі місяці вона проведе в Інституті мистецтва Польської академії наук. «Планую взяти участь у кількох міжнародних музикознавчих конференціях та семінарах та підготувати до публікації декілька статей у провідних музикознавчих журналах Польщі. Другою складовою мого проекту є вивчення досвіду організації наукової роботи та науково-видавничої діяльності в Інституті мистецтв Польської академії наук з метою подальшої реалізації цього досвіду в Україні», – додає дослідниця.

На запитання, чи подала вона заяву на отримання гранту до будь-якої іншої установи чи фонду в Польщі чи за її межами, вона відповідає негативно. «На мою думку, стипендіальна програма Національного наукового центру дає реальні можливості науковцям з України продовжити свої дослідження до закінчення воєнного стану в Україні», – каже вона.

Професор Олена Берегова розповідає, що «з першої хвилини» відчула теплий прийом у Польщі. Керівництво та співробітники Інституту мистецтв Польської академії наук познайомили її з колективом та надали підтримку родині. «Я відчуваю неймовірне піднесення, єдність та солідарність поляків з українцями, які мужньо борються не лише за територіальну цілісність та незалежність своєї держави, а й за європейські та загальноцивілізаційні цінності, якими є право нації на самовизначення, свободу, демократію та права людини», – зазначає науковиця.

За матеріалами NCN

Фото NCN: Olena Berehova w Filharmonii Narodowej w Warszawie