інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Відкритий лист НАМ України
Серпень 19, 2022

Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

Вельмишановний Денисе Анатолійовичу!

17 серпня 2022 р. в інформаційному просторі з’явилась заява Довженко-Центру щодо отриманого Наказу Державного Агентства України з питань кіно від 05.08.2022 р. № 100 «Про реорганізацію державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» та передачу повноважень до державної установи «Національний центр кінематографії України».

Пояснення Голови Держкіно Марини Кудерчук щодо скандальної «реорганізації» засвідчило її повну некомпетентність при обґрунтуванні цього державного рішення. Адже сьогодні Довженко-Центр є найбільшим і єдиним визнаним у світі кіноархівом в Україні, членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Нині в Довженко-Центрі зберігається понад 10000 найменувань художніх, документальних, анімаційних фільмів (близько 60 000 одиниць зберігання), понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, більш як 400 музейних експонатів.

Довженко-Центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію з повним кіноцифровим циклом, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво, а також продуктивно займається дослідженням, популяризацією, та поширенням національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.

Розділення цілісної колекції та функцій Центру Довженка між інституціями та структурами різного фахового спрямування  в ситуації воєнного стану, коли Україна кров’ю відстоює власну ідентичність, по суті є, якщо не прикриттям для сумнівних деконструкцій цілісного майнового комплексу, то евфемізмом розпорошення та фактичної ліквідації безцінного архівного контенту візуальних, аудіальних, документальних носіїв колективної історичної пам’яті народу.

Національна академія мистецтв України звертається до Кабінету Міністрів України з пропозицією відкликати вищезазначений Наказ Державного Агентства України з питань кіно від 05.08.2022 р. № 100 «Про реорганізацію державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка” та передачу повноважень до державної установи “Національний центр кінематографії України”», а також провести обговорення з кінематографічною громадськістю проблем збереження Довженко-Центру та стратегії його подальшої діяльності, зокрема, в складних умовах воєнного стану.

 

Президент НАМ України                                                                           Віктор СИДОРЕНКО

 

Лист НАМ України у форматі PDF

Джерело: НАМ України