інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Презентація книги “Вишивка Східного Поділля”
Травень 21, 2016

 

21 травня 2016 р. у Мистецькому Арсеналі в межах Міжнародного фестивалю традиційних культур «Етносвіт»  відбулась презентація другого видання книжки старшого наукового співробітника Інституту культурології НАМ України, доктора філософських наук, професора Євгена Причепія (у співавторстві з Тетяною Причепій) “Вишивка Східного Поділля“.

Перше видання побачило світ у 2007 р. За побажанням читачів (попереднє замовлення склало більше 80 екземплярів) видавництво «Родовід» підготувало друге видання накладом 1000 екземплярів.

У книзі представлена колекція вишитих рушників, хусточок, жіночих та чоловічих сорочок з вінницького Придністров’я, яку зібрало подружжя Причепіїв. Більшість артефактів колекції була подарована ними в жовтні 2014 р. Музею Івана Гончара.

 

 

Орнаменти, представлені в колекції, широко використовуються в науковій літературі. Так, у книзі Л. Булгакової-Ситник «Подільська народна вишивка» (Львів, 2005) наведено більше 70 орнаментів рушників і сорочок з колекції авторів. Більше 20 орнаментів наведено в книзі норвезького вченого Міккеля Б. Тіна «Правила гри чи ігровий простір» (Mikkel B. Tin. Spillerеgler og Spillerom. Oslo, 2011).
Новизна оприлюднених орнаментів книги знайшла відгук і в дизайнерів. Вони використовувались у модельному одязі (Теліженко-молодша), у декоративному оформленні тканих сумочок, ляльок, у листівках та ін.

Колекціонування подільської вишивки надихнуло професора Євгена Причепія на дослідження традиційних народних орнаментів та архаїчної символіки. У низці статей, що були опубліковані в журналі Культурологічна думка за 2009–2016 рр., автор розвиває ідеї, які відкривають нову перспективу бачення орнаментів. Цій темі присвячена майбутня монографія автора «Велика Богиня і сімка богів праміфу». Творчий клімат Інституту культурології, спілкування з колегами, можливість друкуватися – усе це вселяє впевненість в успішне завершення цієї роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автограф-сесія. Тетяна Причепій

Автограф-сесія. Євген Причепій