інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Пішов з життя Президент Національної академії наук України, двічі Герой Соціалістичної праці, перший Герой України академік Борис Патон
Серпень 20, 2020

Національна академія наук України з глибоким сумом повідомляє, що 19 серпня ц.р. світову і вітчизняну науку спіткала велика втрата – на 102-му році життя зупинилося серце видатного українського вченого в галузі металургії, технології металів, електрозварювання та матеріалознавства, організатора науки, державного та громадського діяча, Президента Національної академії наук України, директора Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України, двічі Героя Соціалістичної праці, першого Героя України академіка Бориса Євгеновича Патона.

 

 

Борис Євгенович був вірним сином українського народу, взірцем дослідника, управлінця та громадянина, вирізняючись могутнім талантом, скромністю та працездатністю. Він любив повторювати, що наука – це його життя, а Академія – не просто робота, а друга, а можливо, і єдина його родина. Всі, хто мав щастя близько знати Бориса Євгеновича чи бодай раз спілкувався з ним у житті, підтвердять, що ця, без перебільшення, людина-епоха горіла своєю справою і робила все можливе й неможливе, щоб українська наука користувалася гідною увагою та підтримкою влади і громадськості. На його, як на Атлантових, плечах Національній академії наук України вдалося втриматися й зберегти автономність, самоврядність, свободу досліджень, що є невід’ємною умовою функціонування науки.

Можна було б довго перелічувати здобутки і нагороди академіка Бориса Патона, але залишимо це історикам і біографам. Науковці запам’ятають багаторічного очільника Академії передусім як Людину зі світлим розумом, небайдужим серцем, теплим гумором і високою людяністю, Людину, якої тепер дуже бракуватиме. У цей скорботний час просимо розділити наше горе та віддати останню шану академіку Борису Євгеновичу Патону.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям, колегам, учням Бориса Євгеновича…

Прощання з Б.Є. Патоном планується в суботу, 22 серпня, у клубі Кабінету Міністрів України, поховання – на Байковому кладовищі. Про час буде повідомлено додатково.

Президія НАН України

Джерело: НАН України.