інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Надія Гончаренко у програмі «ІПСО» для Kyiv Media
Травень 06, 2022

 

Упродовж останніх тридцяти років усі ми є учасниками і свідками надзвичайно складного процесу суспільної трансформації – руйнування радянської імперії та формування національної ідентичності й цілісного культурного простору України.

Усі ми задіяні в цьому процесі по-різному: хтось виступає рушієм змін, а хтось намагається їх загальмувати; хтось творить нові форми культурного самовираження, а хтось переймається проблемами збереження культурної спадщини; деякому вдається поєднати авангард і традицію, оприявивши перед світом наше коріння і творчий потенціал. Хтось ідентифікує себе із борцями за незалежність України, а хтось – із тими хто цю незалежність руйнував.

Які чинники впливали на формування національної ідентичності в минулому; яка роль культури та історико-культурної спадщини в цьому процесі; які руйнівні процеси щодо національної пам’яті відбувалися в радянський період; з яких головних елементів формується сучасна українська політична нація?

Пошуки відповідей на ці питання у передачі Олени Вострової «ІПСО» для КИЇВ МЕДІА з Надією Гончаренко, історикинею, старшою науковою співробітницею Інституту культурології НАМ України.

Відео за посиланням