інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Музеї як брама до майбутнього
Червень 04, 2022

03 червня 2022 року відбулася Міжнародна українсько-шведська онлайн конференція «Україна по війні: музеї як брама до майбутнього», організована Національною академією мистецтв України, Асоціацією музеїв Швеції та Центру розвитку «Демократія через культуру».

Відкрив конференцію віцепрезидент НАМ України, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко, який, зокрема, зазначив, що Національна академія мистецтв України, яка об’єднала навколо себе кращі сили мистецтва та культурологічної науки України, виступає сьогодні майданчиком міжкультурного діалогу між музеями та науковцями країн, які прагнуть подолати проблеми та втрати, спричинені російською агресією, і думають про майбутнє.

У роботі конференції взяли участь члени НАМ України, науковці Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України та Інституту культурології НАМ України, відділень і відділів Академії, директори та працівники національних, обласних і муніципальних музеїв України. Зі шведського боку були керівники Асоціації музеїв Швеції, Національної ради музеїв Швеції, директори найбільших музеїв скандинавської країни, переможці програми «Музей року» Швеції 2021 і 2022 років, представники групи ЮНЕСКО з допомоги музеям України.

Учасники конференції наголосили на важливості поширення інформації про становище музеїв України, обміну думками про нагальні та майбутні потреби українських музеїв, домовилися про наукову та культурну співпрацю на основі створеної платформи.

Джерело: НАМ України