інститут культурології

національної академії мистецтв україни

In Memoriam… Юрій Петрович Богуцький
Травень 14, 2021

 

 

Два роки тому, 14 травня 2019 року, пішов у вічність Юрій Петрович Богуцький, засновник і перший директор Інституту культурології НАМ України, академік Національної академії мистецтв України, віце-президент НАМ України, керівник секції естетики та культурології відділення синтезу пластичних мистецтв НАМ України, дійсний член Європейської академії наук, мистецтва та літератури (Academie Europeenne des Sciences, des Arts et des Lettres, AESAL), доктор філософії (Ph.D, філософія), професор, заслужений діяч мистецтв України.

Юрій Петрович Богуцький – знакова постать для України, український політик, видатний державний та громадській діяч, організатор реформування і розбудови галузі культури та мистецтва, науковець, культуролог, педагог.

Все своє свідоме життя він віддав українській культурі та мистецтву. Людина виняткової порядності, фаховості та відданості своїй справі Юрій Петрович користувався великою повагою у мистецькому середовищі. Як непересічна особистість, високопрофесійний менеджер, талановитий організатор Ю. П. Богуцький своєю багаторічною суспільно корисною працею згуртовував, очолювані ним творчі колективи на ефективне розв’язання надзвичайно важливих завдань державної ваги, що нині слугує беззаперечним прикладом для молоді.

Ю. П. Богуцький за майже 30 років перебування на високих державних посадах в Уряді, Адміністрації Президента, Верховній Раді України невтомно дбав про збереження і розвиток національної культури, мистецьких традицій, створення необхідних умов для творчості молодих талантів. Саме з ініціативи Юрія Петровича творчим Спілкам України було надано статус Національних, що суттєво вплинуло на консолідацію творчих сил держави, стало гарантом подальшого розвитку національного професійного й народного мистецтва, поєднання кращих його традицій із запитами сучасної людини. Завдяки видатному організаторському таланту і творчій наполегливості Ю. П. Богуцького в Україні на державному рівні започатковано і щороку відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Ю. П. Богуцький як перший заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО широко інформував світове співтовариство про гуманітарні ініціативи України, про її діяльність в галузі освіти, науки та культури, зокрема і в рамках програм ЮНЕСКО щодо здійснення комплексу заходів з охорони та популяризації усних традицій та форм вираження, охоплюючи мову як носія нематеріальної культурної спадщини; виконавчих мистецтв; звичаїв, обрядів, свят; знань та звичаїв, пов’язаних з природою та всесвітом, а також знань та навичок, пов’язаних із традиційними ремеслами; відстоював включення біосферного заповідника «Асканія Нова» імені Ф. Е. Файльц-Фейна Національної академії аграрних наук України до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; провів ряд науково-комунікаційних заходів з питання включення української писанки до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства та Списку об’єктів, що потребують термінового захисту у рамках Конвенції ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини».

Як відомий громадський діяч, досвідчений та ініціативний керівник, Ю. П. Богуцький фахово сприяв реалізації державної політики у сферах міжнародних і міжконфесійних відносин, відновлення та збереження  національної культурної спадщини, зокрема, за його безпосередньої участі у тісній співпраці з правоохоронними органами в Україну були повернуті культурні цінності, попереджено безпідставне вивезення за кордон.

Великий досвід і організаційні здібності Ю. П. Богуцького реалізовані в реформуванні та розбудові закладів культурно-мистецької освіти України, активізації науково-дослідної діяльності в галузі культури і мистецтва. Ю.П. Богуцький ініціював створення та 10 років поспіль очолював Інститут культурології НАМ України, дослідники якого здійснюють фундаментальні наукові розвідки в галузі культурології як системи знань про сутність культури, закономірність та розвиток середовища людського існування, опікуються увагою суспільства до здобутків вітчизняного гуманітарного знання. В 2008–2019 роках очолював редакційну колегію і був головним редактором збірника наукових праць Інституту культурології НАМ України «Культурологічна думка». Як керівник секції естетики та культурології відділення синтезу пластичних мистецтв НАМ України спрямовував роботу на розширення наукових фундаментальних досліджень з естетичної, культурологічної та мистецтвознавчої проблематики в Україні. Був ініціатором і головою оргкомітетів державних, міждержавних та міжнародних культурно-мистецьких та культурно-освітніх акцій.

Науково-дослідну діяльність Ю. П. Богуцький багато років поєднував з викладацькою та громадською – читав лекції з проблем самоорганізації культури та був членом Наглядових рад в Державній академії керівних кадрів культури і мистецтв (з 2010 – Національній), Національній академії державного управління при Президентові України, Національній академії внутрішніх справ.

Юрій Петрович Богуцький – автор понад 50 наукових робіт з проблем теорії та історії культури.

Упродовж усього свого життя Юрій Петрович виявляв високу культуру й повагу до колег, був прикладом відданості справі, подвижництва в роботі.

Світла пам’ять про Юрія Петровича завжди житиме в наших серцях.