інститут культурології

національної академії мистецтв україни

Благодійний аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України!
Грудень 23, 2022

28 січня 2023 року в Королівській академії мистецтв (Royal Academy of Arts, London) відбудеться благодійний аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України. Подія ініційована та організована Фондом Natalia Cola Foundation разом із Royal Academy of Arts.

Це є історичною подією, оскільки вперше за 250-річну історію Королівська академія мистецтв підтримує збір коштів для зовнішньої мистецької інституції – Національної академії мистецтв України.

Участь у заході беруть британські академіки Трейсі Емін, сер Ентоні Гормлі, Конрад Шоукросс, Райан Гандер, Алєн Джонс та колишній президент Королівської академії сер Крістофер Ле Брун.

Серед українських академіків, роботи яких будуть презентовано на події: Борис Михайлов (представник України на 57-й Венеційській бієнале ’2017, лауреат міжнародної премії Hasselblad Award ’2000), Павло Маков (представник України на 59-й Венеційській бієнале ’2022), Віктор Сидоренко (президент НАМ України, представник України на 50-й Венеційській бієнале ’2003, комісар 54-ї та 55-ї Венеційських бієнале ’2011, ’2013); кавалери Шевченківської премії Тіберій Сільваші та Анатолій Криволап, а також Любомир Медвідь та Віра Баринова-Кулеба.

До благодійної ініціативи долучилися учасники 49-ї Венеційської бієнале Арсен Савадов та Олег Тістол, а також Сергій Святченко. До аукціону також долучилися і молоді сучасні українські художники: Гамлет Зіньківський, Олеся Трофименко, Володимир Манжос (WaOne), Руслан Тремба.

Американський фотограф Стівен Шор передав на аукціон фотографію, що була включена до його ретроспективи в МоМА 2018 року. Світлину було зроблено в будинку української жертви Голокосту. Німецький фотограф Юрген Теллер передав роботу, яка була зроблена 2007 року під час перебування в Україні й експонувалася в Українському павільйоні на 53-й Венеційській бієнале ’2009.

Організатори благодійного аукціону мають на меті зібрати кошти для підтримки належного функціонування НАМУ, як платформи репрезентації здобутків української культури в Україні та за кордоном. Зокрема кошти збираються на невідкладний капітальний ремонт будівель НАМУ, закупівлю обладнання для належного функціонування інституції, підтримки науково-видавничої та виставкової діяльності НАМ України в умовах війни, для проєктних програм для українських митців, а також цифрової підтримки інституції.

Партнерами проєкту виступили видання Vogue Ukraine, Clara Zevi Consulting, та NS Advisory.

Джерело: НАМ України